Stjerneregn til “Erna i krig”

Trine Dyrholm spiller den helt centrale rolle som titlens Erna Jensen i filmen “Erna i krig” (Foto: Karl Anders Vaikla/Scanbox)

Filmen “Erna i krig” har i dag premiere, og det sker til en regn af roser fra de fleste danske filmanmeldere.

Dermed lanceres endnu en stærk dansk film i et corona-præget efterår, hvor netop det danske udbud ser ud til at redde biograferne – “Druk”, “Shorta” og “Far til fire og vikingerne” har samlet set snart solgt 1 million biografbilletter i løbet af de seneste uger.

Med Trine Dyrholm i titel- og hovedrollen som Erna Jensen er filmatiseringen af Erling Jepsens bog af samme navn som filmen (udkom i 2018) blevet godt modtaget.

Berlingskes anmelder, Sarah Iben Almbjerg, skriver således i en anmeldelse til 5 stjerner (af 6):

»Erna i krig« er Henrik Ruben Genz’ tredje spillefilm baseret på Erling Jepsens
forfatterskab. Tidligere er kommet »Frygtelig Lykkelig« (2008) og »Undskyld jeg forstyrrer« (2011). I mine øjne er »Erna i krig« mere Hollywood end Jepsen, mere »Saving Private Ryan« end sønderjysk kaffebord, men det skader ikke dansk film at lave en storfilm, hvor kuglerne regner, og violinerne synger.

Og i Filmmagasinet Ekko anmeldte Bo Tao Michaelis allerede tidligere på ugen filmen godt, med 5 af 6 stjerner:

Det hele er instrueret med superb visuel sans og ferm tæft for fortællingens energi, som kendetegner den spændende, men også seriøse og spektakulære filmfortælling, vi for det meste forbinder med Steven Spielberg.

I Ekstra Bladet anmelder Henrik Queitsch filmen til 4 af 6 stjerner:

’Erna i krig’ (er) en både morsom, tragisk og kærlig skæbnefortælling med en ret overbevisende, klaustrofobisk skildring af livet og døden i skyttegravene. De rædsler har selvfølgelig været beskrevet mange gange tidligere, men mig bekendt ikke før set med danske briller. Og fotografen Jørgen Johansson laver billeder, så man føler, at man er der selv.

Filmen er det andet tilbud til Biografklub Danmarks medlemmer. Klubben har i skrivende stund solgt godt 175.000 medlemskaber til sæsonen 2020-2021 – og har i øvrigt i denne uge måttet flytte den amerikanske film “R-E-S-P-E-C-T” fra januar til august, så filmen om sangeren Aretha Franklin nu afslutter indeværende sæson.