Stor hæder til “Flugt”

Filmen “Flugt” vandt tirsdag Nordisk Råds filmpris (PR-Foto: Reel Pictures)

I uge 43 blev filmen “Flugt” udpeget til at være den danske repræsentant i kapløbet om verdens mest kendte filmpris, Oscar-statuetten.

Og tirsdag aften (2. november) blev filmen, der er instrueret af Jonas Proher Rasmussen, valgt enstemmigt af juryen som vinder af Nordisk Råds filmpris 2021.

Det skete ved en højtidelighed i Skuespilhuset i København.

Juryen gav følgende fine begrundelse for valget:

Det er sjældent, at de æstetiske, politiske og menneskelige dimensioner går op i en så sublim, kunstnerisk enhed som i “Flugt”. I den animerede dokumentarfilm fortæller instruktørens barndomsven, Amin, for første gang sin dramatiske historie som homoseksuel flygtning fra Afghanistan, på et tidspunkt, hvor han står over for et stort vendepunkt i sit liv i Danmark: Han skal giftes. 

“Flugt” stiller konkrete og urovækkende spørgsmål til den aktuelle flygtningedebat, og samtidig er det let for publikum at relatere til Amins eksistentielle usikkerhed, som filmen underbygger med en velgennemtænkt og nogle gange humoristisk sans for detaljer og setting. 

Animationen løser brillant to praktiske udfordringer med anonymitet og mangel på billedmateriale. Den stilsikre udførelse løfter samtidig fortællingen til en sanselig oplevelse, fra skildringen af lykkelig barndom i Afghanistan til den brutale flugt mod Europa. Han ender i Danmark, hvor han forsøger at finde sikkerhed og at føle sig hjemme.

(PR-foto: Reel Pictures)

Vi synes, at “Flugt” fortæller en nødvendig, relevant og rørende historie om, at alle mennesker, uanset etnicitet, alder eller seksuel orientering, har ret til en lykkelig barndom og et sikkert sted, som man kan kalde sit hjem. Filmen blev lavet før mange afghanere for nylig måtte flygte fra borgerkrigen, og siden er den blot blevet mere relevant som følge af begivenhederne. Instruktøren formår at undgå at blive selvmedlidende eller sentimental i sin fortælling.

“Flugt” vandt juryens store pris på Sundance i kategorien World Cinema Documentary, og den vandt i kategorien ”best feature film” på Annecy International Animation Festival. Filmen forventes at få stor international succes i det kommende år. Det er fuldt fortjent, mener vi i den nordiske filmjury. Juryen giver derfor enstemmigt Nordisk Råds filmpris 2021 til “Flugt”.  

Filmen kan fortsat ses i de danske biografer. Se her for at finde den i en biograf nær dig