Streaming-indhold har intet at gøre på filmfestivaler

Pressemeddelelse udsendt af UNIC – The International Union of Cinemas 

BRUXELLES – den 15. februar 2019: The International Union of Cinemas (UNIC) kræver at film, udvalgt til konkurrence på førende filmfestivaler, skal have en fuld biografudsendelse.

Efter Filmfestivalen i Berlin har besluttet at inkluderer den spanske originalfilm Elisa y Marcela i den officielle konkurrence i 2019, udsender UNIC følgende udtalelse:

“UNIC støtter tyske biografejere og andre i opfordringen til filmfestivaler om kun at inkludere film, som vil få fuld og komplet biografudsendelse.

Biografer byder alle velkommen der vil bringe gode film til biografpublikummet. Takket være deres prestige har førende filmfestivaler både ære og ansvar for at bringe kvalitet og mangfoldighed til biografpublikummet over hele verden. Vi forventer de sikrer, at alle udvalgte film overholder etablerede industristandarder – herunder en fuld og komplet biografudsendelse, som nævnt i Berlinalens konkurrenceretningslinjer.

Vi kan ikke forestille os, at festivaler udarbejder program for kun et lille antal abonnenter på specifikke streaming-platforme, der privatiserer både publikum og filmene selv.

Film udsendt i biograferne repræsenterer ikke blot guld-standarden i filmforevisning, men giver også mulighed for det bredest mulige publikum, i at opdage og nyde en så bred vifte af film som muligt, en retfærdig og gennemsigtig forretningsmodel af langvarig og bevist fordel for publikum, såvel som for den bredere film- og biografsektor. 

At give film biografudsendelse bør ikke kun dreje sig om at opfylde kvalifikationskriterier til festivalpriser. Der bør skabes en balance mellem at nyde godt af en filmfestivals prestige og respektere den etablerede industripraksis, der er afgørende for at sikre fremtidens velstand og mangfoldighed i hele filmindustrien. 

Derudover beder vi om, at festivalerne foretager en bedre kontrol med om film i deres officielle konkurrence vil blive udsendt i biograferne på ordentlig vis. I Berlin filmfestivalens regler står det klart og tydeligt angivet, at kun film “beregnet for biografudsendelseer berettiget til deltage i konkurrence-programmet. Vi er bekymrede for, at der ikke findes en sådan plan for Elisa y Marcela. 

Kort sagt er vi af den opfattelse, at førende filmfestivaler rundt om i verden skal fejre biografens sociale, kulturelle og økonomiske relevans og tage ansvar for mangfoldighed og adgangen til film for alle. Vi vil meget gerne opfordre til at fremtidige udvælgelsespolitikker bliver udformet med principper i tankerne.” 

Om UNIC
Union Internationale des Cinémas/The International Union of Cinemas (UNIC) repræsenterer interesser for biografforeninger og biografkæder, som dækker 37 lande i Europa og nabolande.

Kontakt:
lhoulgatte@unic-cinemas.org / +32 2 880 99 39