Tentpole-sæsonen begynder tidligt i år

Årets tentpole-sæson indledes med premieren på ”Captain America: The Winter Soldier” allerede den 26. marts, derefter følger et sandt stormvejr af hundedyre amerikanske film, hvor utrolig mange penge er på spil.

Årsagen til tentpole-sæsonen starter tidligt i år, er selvfølgelig verdensmesterskaberne i foldbold, som i perioden 12. juni til 13. juli har skræmt de amerikanske studiers film væk fra premierekalderen.

Denne sommer vil de amerikanske studier udsende 17 film, som kan karakteriseres som tentpoles, med en samlet prisseddel på over 2,5 milliarder dollars.

Sidste år gik det rivende galt for en lang række at disse tentpoles. Tænk blot på ”The Lone Ranger”, ”R.I.P.D.”, ”After Earth”, ”White House Down” og ”Pacific Rim”. Disse film betød et tab på ukristeligt mange millioner dollars for Hollywood-studierne.

Så galt går det næppe i år, om end det – som tidligere nævnt – ville være ønskværdigt med en mere jævn fordeling af disse film året rundt.

Intet tyder dog på de amerikanske studier kommer til at opleve tab i den størrelsesorden, de oplevede sidste år.

DB - TENTPOLES II

Fra et dansk perspektiv er der dog flere udfordringer denne sommer.

For det første er sommerens høst af tentpoles ikke ligefrem svaret på de danske biografgængeres smag. Eller sagt på en anden måde: De tentpoles der udsendes i år, vil – forholdsmæssigt – komme til at klare sig en hel del bedre i USA og andre internationale markeder, end i Danmark.

Typen af tentpoles, som traditionelt falder i danskernes smag, omfatter blandt andet ”Batman”, ”Ice Age”, ”James Bond”, ”Grusomme mig”, ”Star Wars” og ”Jurassic Park”. Men dem kommer der ingen af i år. Til gengæld står de alle klar i 2015.

Og så er der verdensmesterskaberne i fodbold, som jo er uden dansk deltagelse. Men det vil alligevel få stor indflydelse premieresætningen.

Kampene strækker sig fra 12. juni til 13. juli. I denne periode bliver der kun udsendt tentpoles i yderst beskedent omfang.

Kamp-oversigt i verdensmesterskaber i fodbold kan iagttages nederst i denne artikel.

Vurderinger af sommerens tentpoles:

Captain America: The Winter Soldier: Den amerikanske patriotisme som præsenteres i denne film, er direkte ødelæggende for de danske indspilningsmuligheder. Forgængeren ”Captain America: The First Avenger” blev set af sølle 64.288 tilskuere i Danmark. Med den popularitet ”The Avengers” i mellemtiden har haft, vil det ganske givet betyde en svag stigning i besøgstallet til ”Captain America: The Winter Soldier”.

Estimeret tilskuerantal i Danmark: 90.000.

Noa: Bibelfilm ser ud til at få en renæssance i år, hvor også Riley Scotts ”Exodus”, om Moses, vil få premiere sidst på året.

Estimeret tilskuerantal i Danmark: 75.000.

Rio 2: Fra instruktøren af ”Ice Age”-filmene kommer denne fortsættelse af det computeranimerede eventyr fra 2011. Denne franchise har slet ikke den styrke ”Ice Age”-filmene har. Der vil dog nok blive tale om en stigning i forhold til originalens tilskuerantal på 112.709.

Estimeret tilskuerantal i Danmark: 140.000.

The Amazing Spider-Man 2: Denne franchise har siden den originale film fra 2002 set en stærkt vigende tendens. Ikke engang reboot’en fra 2011, med et tilskuerantal på 172.352, kunne rette op på denne tendens.

Estimeret tilskuerantal i Danmark: 150.000.

Godzilla: Warner Bros’ store satsning i denne sommer. Med ”Pacific Rim” og de foregående ”Godzilla”-film in mente, er der ingen grund til at tro denne film vil gå op gennem loftet i Danmark. ”Pacific Rim” blev set af 67.095 tilskuere. Den sidste ”Godzilla”-film fra 1998, blev set af 129.804.

Estimeret tilskuerantal i Danmark: 110.000.

X-Men: Days of Future Past: Den sidste film i denne franchise blev set af 83.203, men i denne film er hele det originale hold atter på plads, hvilket skulle bringe filmens tilskuerantal i niveau med de første film.

Estimeret tilskuerantal: 150.000.

Edge of Tomorrow: Tom Cruise har ikke længere den popularitet blandt publikum, han tidligere nød. Sidste års sci-fi film ”Oblivion” bragte 83.076 til de danske billetluger. Idet denne film er noget mere action-præget vil det ganske givet resultere i et noget bedre resultat.

Estimeret tilskuerantal: 120.000.

Transcendence: Om end Johnny Depp nyder stor popularitet, når han svinger sværdet i ”Pirates of the Caribbean”-filmene, er denne film af en ganske anden beskaffenhed. Plottet i denne film må regnes for bizart til at kunne tiltrække et bredt publikum.

Estimeret tilskuerantal: 50.000.

Maleficent: Denne Disney-film har klare ”Alice i eventyrland”-ambitioner. Og der er stor sandsynlighed for at denne film bliver en af sommerens mest besøgte.

Estimeret tilskuerantal: 200.000.

Sådan træner du din drage 2: Denne film bliver højst sandsynligt sommerens mest velbesøgte. Den originale film have et tilskuerantal på 253.667 og er langt sommerens største franchise. En 3’er er allerede sat i produktion.

Estimeret tilskuerantal: 300.000.

Transfomers 2: The Age of Extinction: Denne film vil friste med et helt nyt hold skuespillere, med Mark Wahlberg i spidsen, til erstatning for Shia Labeuf og Co. Overordnet må det dog vurderes det kun i ringe omfang vil få indflydelse på tilskuerantallet. De tidligere film har svinget mellem 150.541 og 171.326

Estimeret tilskuerantal: 175.000.

Abernes Planet: Revolutionen: Sidste afsnit i denne franshise bragte 108.009 tilskuere foran lærredet i danske biografer. En lille stigning må kunne forventes.

Estimeret tilskuerantal: 125.000.

Jupiter Ascending: Den sværeste af alle sommerens tentpoles at vurdere. Søskendeparret Wachowski stod bag den yderst succesfulde “Matrix”-trilogi, men har efterfølgende haft store vanskeligheder med at følge successen til dørs. Deres ”Speed Racer” blev set af sølle 1.971 tilskuere.

Estimeret tilskuerantal: 75.000.

Guardians of the Galaxy:Denne samling superhelte er hverken i ”X-Men” eller ”The Avengers”-klassen. Filmen burde dog kunne samle det publikum, som savner ”The Avengers”.

Estimeret tilskuerantal: 125.000.

Hercules: Dwayne ‘The Rock’ Johnson har aldrig været danskernes kop the. Og film med muskelsvulmende kæmper har altid haft et yderst begrænset publikum i Dannevang.

Estimeret tilskuerantal: 50.000.

The Expendables 3: Stallone og Co er tilbage. Denne gang er holdet forstærket med Harrison Ford og Mel Gibson. Der må forventes et tilskuerantal på linje med de to foregående.

Estimeret tilskuerantal: 100.000.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Denne franchise har aldrig opnået samme succes i Danmark, som den der er kommet den til del i USA. Sidste film med skildpadderne bragte 63.695 i de danske biffer. Paramounts markedsføringsmaskine og Megan Fox skal dog ikke undervurderes.

Estimeret tilskuerantal: 75.000.

Sommeren byder dog på andet end blot tentpoles, og der er da også håb om at en eller flere af disse film kan gå hen og overraske publikumsmæssigt.

Specielt bør fokus rettes mod ”The Other Woman” med Cameron Diaz og Nikolaj Coster-Waldau, “Grace of Monaco” med Nicole Kidman, “Ted”-instruktøren Seth MacFarlanes ”A Million Ways to Die in the West”, Melissa McCarthy i “Tammy” og Luc Bessons “Lucy” med Scarlett Johansson.

Hele 6 danske film får premiere i løbet af den traditionelle tentpole-sæson: Christian E. Christiansens efterfølger til ”Råzone”: ”Lev stærkt”, Fenar Ahmads ”Ækte varer”, Simon Stahos ”Miraklet”, Morten B.H.’s ”Kolbøttefabrikken” med Mick Øgendahl, Jonas Arnbys gyser ”Når dyrene vågner” og Jonas Elmers ”Det andet liv”.

For det mere kræsne biografpublikum bliver der også rigeligt med film: Roman Polanskis ”Venus i Pels”, Andrzej Wajdas ”Walesa – håbets mand”, Nicole Holofceners filmperle ”Enough Said” med James Gandolfini i en af sine sidste roller, Bollywood-filmen ”Holiday”, Laïla Marrakchis ”Et hus i Marocco”, Francois Ozons ”Ung og smuk”, Destin Crettos mesterværk ”Short Term 12” og som rosinen i pølseenden: Woody Allens ”Magic in the Moonlight”.

Oversigt – Verdensmesterskaberne i fodbold:

DB - FODBOLD