Tidl. Direktør i Filmfonden Erik Hauerslev fylder 100 år

DB - ABLACKHAVERSLEV (720x326)

Tidligere direktør i Filmfonden, Erik Hauerslev, fyldte 31. december 100 år.

Fra 1965-73 var han direktør for Filmfonden, der var en forløber for Det Danske Filminstitut, og han var en drivkraft bag den nye filmlov. Han var dermed med til at lægge det fundament, som har givet den danske filmbranche den fremtrædende position, som man har i dag.

At Hauerslev havde stor indflydelse på sin samtid kan ses i ”Olsen Banden i Jylland”, som er optaget i Hanstholm, men foregår i den fiktive by ”Hauerslev”. Byen i filmen blev simpelthen opkaldt efter filmfondsdirektøren.

Den ære er vist ikke overgået nogen af hans efterfølgere.

Det begyndte nok så ‘fredeligt’ med en uddannelse som typograf, men allerede i 1940 blev han lærer på Esbjerg Højskole, og det blev indledningen på et langvarigt tilhørsforhold til arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet.

Han blev chef for AOF, var i en periode i Paris som rådgiver i OECD, men blev i 1958 hentet hjem til en stilling som direktør for Statens Filmcentral. Tre år senere skulle han redde arbejderbevægelsens bryggeri Stjernen fra lukning, men det lykkedes ikke trods ihærdige forsøg.

1973 blev han direktør for EF-kommissionens Direktorat for Leve- og Arbejdsvilkår. I 1981 blev Hauerslev formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Han har tillige haft plads i Socialdemokratiets hovedbestyrelse.

Interessen for film har han stadig, men på den lystbetonede måde.

Erik Hauerslev er onkel til ingen ringere end Trine Hauerslev, som står bag filmdistributionsselskabet Filmbazar. Den stolte familietradition i filmens tjeneste bliver holdt i hævd!