Tilskuerantallet til danske biograffilm steg med næsten 50 procent

Pressemeddelelse udsendt af Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID) og Brancheforeningen Danske Biografer (DB)

Den 2. januar 2019

Tilskuerantallet til danske biograffilm steg med næsten 50 procent

Antallet af indløste billetter til danske biograffilm steg med hele 49,1 procent i 2018 til 3.748.233 billetter. Danske film sætter sig dermed på top tre og i alt fem pladser på årets top 10.

I alt 12.984.790 mennesker gæstede i 2018 de danske biografer – en stigning på 4 procent. Dermed følger de danske biografer den trend, man ser i både USA og England, hvor begge lande oplever stigninger i biografbesøget.

Årsagerne til det flotte resultat skal findes i specielt disse to forhold:

– Tilskuerantallet til danske film steg dramatisk. Efter at have ligget underdrejet i 2½ år lykkedes det endelig for dansk film at afkode publikums filmsmag i årets sidste fire måneder. Den samlede danske hjemmemarkedsandel for året nåede helt op på 28,87 procent, og rimer dermed med den hjemmemarkedsandel, som politikerne har sat som krav i forbindelse med Filmaftale 2019-2023. Det skyldes først og fremmest Christoffers Boes ”Journal 64”, John Mogensen-filmen ”Så længe jeg lever” af Ole Bornedal og Bille Augusts ”Lykke-Per”, som blev årets tre mest sete film, skarpt forfulgt af en helt sensationel rekordåbning på Anders Matthesens ”Ternet Ninja” og Paprika Steens dramady ”Den tid på året”.

– Danmark oplever for tiden et sandt biografbyggeboom. Nye luksusbiografer skyder op som paddehatte over det ganske land. I 2018 så vi åbningen af nye flotte biografer i Hellerup, Haderslev, Sønderborg og Løgstør, samt skelsættende forbedringer af eksisterede biografer i blandt andet Rødovre og Kgs. Lyngby. Trenden fortsætter i 2019 med åbningen af nye biografer i Esbjerg og Nordhavn, ligesom der rumles med biografplaner i både Holstebro og Aarhus.

Men udenlandske film havde også et flot år med succeser som ”De utrolige 2”, ”Avengers: Infinity War”, ”Bohemian Rhapsody”, ”Mamma Mia! Here We Go Again!” og ”Coco”.

”Et stigende antal biografgæster, og samtidig endnu bedre biografer at se filmene i, er enhver filmudlejers drøm. En drøm, der til fulde gik i opfyldelse i 2018,” udtaler Mads Nedergaard, formand for Foreningen af Filmudlejere i Danmark.

”Det var befriende endelig at se dansk film vågne op til dåd og samtidig bekræfte danskernes store opbakning til film på modersmålet. Når blot dansk film tilbyder store, dyre film til danskerne, så stiller vi os i kø” udtaler Kim Pedersen, Formand for Brancheforeningen Danske Biografer.

Kontakt:
Mads Nedergaard – tlf. 40 61 27 69
Kim Pedersen – tlf. 20 33 53 01

Fuld damp på Filmåret 2019

Ingen grund til at tro, at den lykkelige trend ikke forsætter i 2019, hvor dampen holdes oppe af danske film som de to Biografklub Danmark-film, May el-Toukhys drama ”Dronningen” med Trine Dyrholm, og Michael Noers historiske drama ”Før frosten” med Jesper Christensen. Derudover kan vi glæde os til Charlotte Sachs Bostrups komedie ”Mødregruppen” med Danica Curcic, Marijana Jankovic, Stephanie Leon og Anders W. Berthelsen, Mehdi Avaz’ drama ”Kollision” med Nikolaj Lie Kaas, Cecilie Stenspil, Rasmus Bjerg, Nicolas Bro og Sebastian Jessen, Anders Refns Anden Verdenskrigsfilm ”De forbandede år”, Niels Arden Oplevs ”Ser du månen, Daniel”, efter en roman af Puk Damsgård med Anders W. Berthelsen og Esben Smed i hovedrollerne, filmatiseringen af Christian Jungersens ”Undtagelsen” med Danica Curcic, Amanda Collin, Lene Maria Christensen og Sidse Babett Knudsen i Jesper W. Nielsens instruktion samt Fenar Ahmads storfilm ”Valhalla” med Roland Møller.

Følgende udenlandske film vil dog uden tvivl give dansk film kam til håret: Live-action genindspilningen af ”Løvernes konge”, sidste del af Star Wars-trilogien ”Star Wars: Episode IV”, opfølgere til to af Disneys allerstørste succeser, ”Frost 2” og ”Toy Story 4”, kulminationen på ”Avengers”-serien med ”Avengers: Endgame”, fortsættelsen af Stephen Kings gyserfænomen i ”It 2”, Robert Rodriguez og James Camerons ”Alita: Battle Angel”, Viggo Mortensen-filmen ”Green Book” og Quentin Tarantinos ”Once Upon a Time in Hollywood” med Brad Pitt og Leonardo DiCaprio.

Jo, der er rigeligt at glæde sig til.