Tre bud på dansk Oscar i 2020

Danmark har gennem det seneste årti markeret sig flot ved Oscar-uddelingens kategori for Bedste udenlandske film med én vinder og fire nomineringer.

Nu har den danske Oscar-komité med repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet udpeget de tre film, der har chancen for at blive Danmarks kandidat til kategorien, når de gyldne statuetter uddeles søndag d. 9. februar næste år.

De tre film er: ‘Dronningen’ af May el-Toukhy, ‘Før frosten’ af Michael Noer og ‘Ser du månen, Daniel’ af Niels Arden Oplev.

’Dronningen’ har herhjemme solgt over 300.000 billetter siden premieren d. 28. marts og er af anmelderne blevet udråbt som et nyt hovedværk i dansk film. Desuden har filmen vundet flere priser i udlandet, blandt andet publikumsprisen i Sundance og prisen for bedste skuespiller til Trine Dyrholm på Göteborg Filmfestival.

’Før frosten’ er siden premieren d. 10. januar set af over 200.000 publikummer og rost af anmelderne herhjemme. Både instruktør Michael Noer og hovedrolleindehaver Jesper Christensen har vundet priser for filmen på filmfestivalerne i Chicago og Tokyo.

’Ser du månen, Daniel’ er filmatiseringen af Puk Damsgårds roman om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel hos Islamisk Stat i 398 dage. Filmen er instrueret af Niels Arden Oplev, co-instrueret af Anders W. Berthelsen og har Esben Smed i hovedrollen. ’Ser du månen, Daniel’ er åbningsfilm i den nye sæson af Biografklub Danmark og har premiere den 29. august.

Om de tre shortlistede film siger Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen:
“Her i første runde har vi valgt tre film, som vi mener har oplagte kvaliteter i Oscar-sammenhæng. De tre film er stærke og velfortalte historier, der på hver deres måde sætter et spejl op for os, som prikker til os, underholder, og får os til at tænke. Det er glædeligt, at vi kan vælge tre kandidater, der på så fornem vis understreger, hvor bredt dansk film favner.”

Anden runde, hvor den danske komité foretager deres endelige valg, finder sted tirsdag den 24. september. Vinderen offentliggøres samme dag.

Oscar-akademiet offentliggør de fem endelige nomineringer til prisen for Bedste udenlandske film mandag den 13. januar næste år.
Læs mere om filmene, Den danske Oscar-komité og den danske Oscar-historik i Filminstituttets pressemeddelelse her.

Foto: AFP/Getty Images