Tre film i dansk “Oscar-finale”

Den premiere-aktuelle “Shorta” er blandt de tre danske film, der er med i kampen om at blive indstillet til Oscar 2021 (Foto: Scanbox/Tine Harden)

Danmark har gode traditioner, når det kommer til den mest kendte filmpris. Oscar-statuetten er flere gange tildelt danske film og aktører, og der er forståelig spænding om, hvilken dansk film, der skal repræsentere den frodige danske branche ved kapløbet.

Det Danske Filminstitut (DFI) har i dag (19. oktober) offentliggjort, hvilke tre danske film, der er med i “finalen” omkring at blive udvalgt som det danske bud for Oscar 2021.

Det er “Shorta”, “En helt almindelig familie” og “Druk”, og den endelige udvælgelse vil finde sted 18. november.

Filmene er fundet af den danske Oscar-komité, der består af: formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, af Noemi Ferrer fra Producentforeningen, Ali Abbasi fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Søren Søndergaard fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Det videre forløb frem mod Oscar-showet er:

Deadline for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er i år rykket fra 1. oktober til 1. december. Herefter vurderes de indstillede film, der reduceres til en shortliste på ti film.

Den 9. februar annonceres alle shortlister, herunder også de ti film i den internationale kategori, som har chancen for at blive en af de fem nominerede titler.

Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien International Feature Film, udmeldes den 15. marts. Den 93. Oscar-prisuddeling afholdes den 25. april i Los Angeles.

Ti år med danske Oscar-indstillinger i kategorien for internationale spillefilm
/ efter året for prisuddelingen

2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm, men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.