Vindere og tabere af den amerikanske blockbuster-sæson

DB - BLACKJURA (720x337)

Den amerikanske blockbuster-sæson er slut, og det er blevet tid til evaluering af det bedste Hollywood har at tilbyde.

Langt flertallet af filmene vises fortsat i biograferne, og der venter fortsat store indtægter til studierne. Alligevel kan man på nuværende tidspunkt udpege vinderne og taberne af den amerikanske blockbuster-sæson, blandt de seks store amerikanske studier: Universal Pictures, Walt Disney Studios, Paramount Pictures, 20th Century Fox, Warner Bros. og Sony Pictures.

1AFINAL (720x519)

Sommerens absolutte vinder, højt hævet over alle andre, er Universal Pictures. Selskabet rider på en succesbølge uden lige og det forekommer nærmest som om filmstudiet kan gå på vandet. Film som ”Jurassic World”, ”Minions”, ”Pitch Perfect 2” og lige på falderebet: ”Straight Outta Compton” har givet Universal en jubelsæson, andre studier kun tør drømme om.

Walt Disney klarede sig også fint, med film som ”Avengers: Age of Ultron”, ”Inderst inde” og ”Ant-Man”, men havde dog en fæl flop i ”Tomorrowland”. Filmen må betegnes som sæsonens største flop, med udgangspunkt i produktionsomkostningerne. Den film har Disney tabt rigtig mange penge på. En flop i den klasse har Universal helt undgået. Det nærmeste Universal er kommet en flop har været ”Ted 2”, som slet ikke levede op til forventningerne, men som dog alligevel – i modsætning til ”Tomorrowland” – bliver overskudsgivende.

Universal Pictures og Walt Disney stod da også for langt over 50% af omsætningen i USA denne sommer.

Alle de øvrige filmstudier har ligget mere eller mindre underdrejet i forhold til de to ovenstående.

Værst er det gået ud over Sony, som har oplevet en ren mareridtssæson, hvor ”Aloha” og ”Pixels” har kostet studiet millioner af dollars at være involveret i. Førstnævnte bliver ikke engang udsendt i Danmark.

Paramount havde et hit med ”Mission: Impossible – Rogue Nation”. Til gengæld levede ”Terminator: Genisys” slet ikke op til forventningerne i USA. Sidstnævnte bliver dog reddet af indtægter udenfor USA.

Warner Bros. havde ligeledes nogle tålelige hits med ”San Andreas” og ”Mad Max: Fury Road”, men brændte fingrene på ”Spionen fra U.N.C.L.E”, ”Entourage” og ”Hot Pursuit”.

20th Century Fox kunne slet ikke leve op til tidligere blockbuster-sæsoners storhed. Deres ”Fantastic Four” faldt komplet på bugen og ”Paper Towns” levede slet ikke op til forventningerne. Eneste film, som klarede sig nogenlunde hæderligt var ”Spy”, men som dog heller ikke magtede at indfri forventningerne.

Men fordi en film bliver en kæmpesucces i USA, er det desværre ikke ensbetydende med succes i Danmark. Det bevidner blandt andet ”Pitch Perfect 2” og ”San Andreas” om. Til gengæld er der på de øvrige film en vis sammenhæng mellem det danske og amerikanske resultat.

1AFINALSS (720x521)